Изберете страница
Home 9 Как да изберем 9 Избор на екипировка за гмуркане с шнорхел

Избор на екипировка за гмуркане с шнорхел

Дайвър

Правилният избор на екипировка за гмуркане с шнорхел, ще ви позволи да се насладите на времето си във водата, в среда на безопасност и комфорт. Тя може да бъде много евтин и приятен начин, да прекарате времето си в проучване на океани и морета.

Избягвайте евтините магазини край морския бряг и супермаркети, тъй като обикновено екипировката закупена от там е направена с по-евтини пластмаси. Това означава, че те рядко прилепват правилно, причинявайки течове, промяна на цвета много бързо. Вероятност да образува обриви по лицето, както и гаден пластмасов вкус в устата.

Обърнете се към нас за съвет в изборът Ви, така че първото Ви проучване на подводният свят да е толкова голямо, колкото си го представяли.

ИЗБОР НА МАСКА

Има маски, които покриват цялото Ви лице и са с вграден шнорхел, но те се препоръчват само за повърхностно използване, тъй като не е възможно изравняването на налягането с тях.

Маската създава въздушно пространство пред очите Ви и така те  могат да се фокусират. Стъклата на маските трябва да са плоски, иначе ще се получи ефекта  на лупи във водата.

Маските също имат мека секция за носа, която закрива носа, така че водата да не влиза. Също така има и няколко други ползи, когато сте под вода. Когато гмуркате под водата, на по-дълбоко  ще трябва да изравните налягането в ушите си и в самата маска.

При спускане, ще почувствате натиск върху ушите си, подобен на този в самолет при излитане, който трябва да се облекчи. За да направите това просто защипете носа си и внимателно го издухайте.
Това ще накара ушите ви да изпукат и облекчи налягането. Също така ще трябва да издухате малко количество въздух в маската, за да я изравните. Ако останете на повърхността, не е нужно да се притеснявате за изравняване на ушите или маската, това е само когато слизате надолу.

Потърсете маски с мека силиконова пола (частта, която прилепва на лицето ви), силиконът е мек и хипоалергичен материал, използван във всички висококачествени маски. По-мека пола е по-добре, тъй като ще прилепва по-добре по лицето Ви, около скулите и слепоочията.

Някои маски имат специални покрития, които подобряват възприятието на цветовете и предпазват очите ви. Огледалните лещи могат да действат като слънчеви очила и да намалят отблясъците по повърхността.

Ако имате проблеми със зрението, можете да си купите  маска, която има коригиращи лещи. Монтирани да съответстват на Вашият диоптър, така че подводният свят да бъде толкова ясен видим, колкото и на сушата земя!

ИЗБОР НА ШНОРХЕЛ

Шнорхелът е тръба, която се поставя от лявата страна на Вашата маска. Причината да е отляво, е от скуба дайвинга, където регулаторът ви идва от дясната страна и объркването на двете подводата ще е лошо!

Има няколко вида шнорхели – основният шнорхел, който е проста отворена тръба с мундщук накрая. Те са най-добри за хора с по-добър контрол на дихателните пътища и не се притесняват от малко вода около устата си.

Друг вариант е шнорхел с еднопосочен клапан на дъното, който изтласква водата попаднала в шнорхела. Клапанът обикновено е прекалено голям, така че ще можете да дишате, дори ако има вода в шнорхела, просто издишайте и тя ще изтласква водата.

Сухите шнорхели имат клапани на дъното и в горната част, който активно блокира навлизането на вода. При евентуално попаднете във вълнение, или ако плувате под водата.

ИЗБОР НА ПЛАВНИЦИ ЗА ШНОРХЕЛИНГ

Плавниците Ви позволяват да се движите във водата. Нервните дайвъри често се чувстват по-уверени без плавници в началото. Това е добре, когато няма течения и малко разстояние за преплуване. Повечето гмуркачи в топли води ще изберат плавник с цял пантоф (наподобява неразвързана обувка в която плъзгате крака си). Откъм дължина  можете да изберете къси рифови, за по-голяма маневреност или такива с дълги пера(така наречените харпунджийски).

Има също и регулируеми плавници с каишки, но те се ползват при леководолазите. Всички плавници за шнорхелинг са направени, за да се носят боси, но можете да добавите и чорапи. Това е, ако искате да предпазите краката си от слънцето, от студ при есенно-зимни гмуркания или да ходите по скалите, за да стигнете до водата.

„Избор на екипировка за гмуркане с шнорхел“ хавайско копие

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро