Изберете страница
Home 9 Как да изберем 9 Как да изберем хамак ?

Как да изберем хамак ?

Хамаците са сериозна екипировка за къмпингуване на открито. Наблюдават се все по често, опънати между дърветата. За някои хамакът е най-доброто място за прохлада в горещите летни дни.
За други, да преоткриват звездите до съвсем ново ниво. Ако мислиш да си вземеш хамак, можем да помогнем.

При изборът на хамак, помислете за следните фактори:
Размер: Основната разлика тук е единичен срещу двоен: повечето хора избират двоен заради комфорта, а и какво е хамак без споделено удоволствие. Има и нещо друго, малкият хамак голям не става!
Как да изберем хамак?

 Ето съвети за избор между единични и двойни хамаци

Единични хамаци: Повечето единични са с ширина от 80 до 120 сантиметра. Получавате  по-малък обем и тегло при пренос в  сравнение с този на двойния, като компромисът е, че единичният предлага по-малко простор за разточителна почивка  или сън.

Двойни хамаци: Повечето модели имат ширина от 120 до 180 сантиметра. Освен че предлага повече простор и място за почивка или сън, отколкото един единичен, двойният хамак Ви дава възможност двама души едновременно да го споделят. Двойните имат капацитет от 130 до 250 килограма.

Дължина на хамак

Дължината на хамака варира много по-малко от ширината. За къмпинг и разточителна почивка сред природата, търсете хамак, който е поне 2.5метра, така че главата и краката Ви да не стържат във въжетата.

Наблегнете на компактността и лекотата, все пак много важен фактор за един туристически хамак, е неговото тегло, което трябва да носите. При дълги преходи в планината всеки грам е от значение.
Трябва Ви система за окачване. Вариантите са въжета или по-новия и бърз вариант за закрепване, чрез колани.
Въжетата нараняват кората на дърветата, а към тях и неудобството за натягане под точния ъгъл. При коланите предходните негативни  фактори отсъстват.
Хамакът обикновено включва хамак и всички необходими аксесоари за закрепянето му.
В последствие може да доизградите своя собствена система, като започнете с хамак, а след това добавяте аксесоари, за да създадете своя собствена среда за къмпинг.

 Система за окачване на хамак

Целта е да се постигне ъгъл на колана или въжето от 30 градуса: Хамак, окачен под този ъгъл, ще е достатъчно добре опънат, за да си прекарате добре.
Спете по диагонал, така че да усукате тялото си на около 10-15 градуса от централната ос на хамака спрямо дърветата.
Очаквайте да бъде по-студено, отколкото в палатка. Площта на повърхността, която е изложена на студен въздух в хамак, е по-голяма, отколкото в палатка. Така че, в допълнение към една добра почивка, помислете да си вземете по-топъл спален чувал.

„Как да изберем хамак

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро